De film gemaakt ter herinnering aan onze Nieuwe Kerk is klaar. Maker Herbert Gazenbeek vertelde dat het een megaklus was. Allereerst een idee. “Van buiten naar binnen”. Gevolgd door de opnames. Wachten op zo ideaal mogelijk natuurlijk licht om de opnames te maken, het selecteren van de fragmenten, gevolgd door het bepalen van een logische volgorde.

Schuilplaats in muziek

Ook de zoektocht naar een geschikt muziekstuk was een hele kluif. De keus viel uiteindelijk op Recuerdos de la Alhambra. Waarom? Dit is een klassiekegitaarstuk gecomponeerd in 1896 door de Spaanse componist en gitarist Francisco Tárrega. De naam Recuerdos de la Alhambra betekent: herinneringen aan het Alhambra, een paleis en fortcomplex in het Spaanse Granada. Deze film gaat over de herinneringen aan de Nieuwe Kerk. De kerk die door de jaren heen toch ook soort van fort was waarin je kon schuilen als dat nodig was

Balans en dynamiek

Herbert monteerde de muziek in de film en schaafde aan de lengte van de fragmenten. Verder liet hij het geheel regelmatig laten rijpen en ging hij op zoek naar de ideale balans en dynamiek tussen beeld en muziek. Dit is het uiteindelijke resultaat. Hij vond het een eer om deze film te maken van dit unieke gebouw en wenst iedereen veel kijk/luisterplezier met deze film.

 

Film bekijken? Klik bovenaan de pagina op de film of klik op de link naar de film.