Dit coronajaar ging er heel veel niet door, maar wat wel door ging was een gesprekskring van onze gemeente. Helemaal coronaproof werd er via Zoom met elkaar gesproken. We hadden gehoopt de laatste bijeenkomst van het jaar ergens buiten te kunnen houden, maar zowel de maatregelen als het weer werkten niet mee.

Rituelen

Onze laatste ontmoeting had als onderwerp rituelen. Naast de oude vertrouwde rituelen zijn er door de jaren heen ook nieuwe rituelen bijgekomen. Zo had geen van de deelnemers aan de gesprekskring zelf een doopkaars, maar de kinderen of kleinkinderen hebben die nu wel. En overledenen worden tegenwoordig niet alleen afgekondigd, maar hun naam wordt bij ons ook op een klimop blaadje aan de gedachtenisroos bevestigd.

Nieuwe Rituelen

Al verder pratend kwamen we er op dat dit soort nieuwe rituelen zich heel snel door ons land verspreiden. Bijna elke gemeente kent nu doopkaarsen en het overlijden van een gemeentelid wordt in veel plaatsen gemarkeerd, bijvoorbeeld met een steen op een gedachtenisplek in de kerk of het bijschrijven van de naam op een boekrol. En zelfs ons ritueel is al weer aan verandering onderhevig nu nabestaanden worden uitgenodigd het blaadje aan de gedachtenisroos te bevestigen. Dat bood de mogelijkheid tijdens de periode van de strengste coronamaatregelen toch nabestaanden uit te nodigen. Die hadden dan een functie in de dienst en mochten aanwezig zijn.

Zo kom je over allerlei onderwerpen spekend tot de conclusie dat we een gemeente zijn die in beweging is en dat we ook zeker nog niet uitgepraat zijn.

In oktober starten we weer.an als je naar aanleiding van dit stukje denkt dat zo’n gesprekskring ook iets voor jou zou kunnen zijn, meld je dan aan via commmunicatie@pgborne.nl.