De vakantie is voorbij, we startten dit kerkelijk jaar met een startzaterdag op 4 september 2021. Wellicht in het kader van groen geloven werd er als ochtendprogramma een fietstocht georganiseerd. Je vervuilt immers niets op de fiets! Men kon kiezen tussen een tocht van 10 of 20 kilometer.

Omdat Margriet Boersma als eerste van haar groep over de streep kwam kreeg ze de bijbehorende prijs: het schrijven van een stukje over de fietstocht 🙂

Fietstocht rondom Hertme

De fietstocht leidde ons door het gebied rondom Hertme. Onderweg moesten er allerlei vragen beantwoord worden over dingen die we al fietsend tegenkwamen of die een betrekking hadden op het gebied. Zo werd onze kennis van onze eigen leefomgeving getest en dat viel waarachtig nog niet mee.

Lastige vragen over Weleveld en meer

Een van de vragen was waar de naam Weleveld vandaan komt. Wie zijn ogen goed de kost geeft ziet daar wolven op het veld staan. Daar komt de naam dus vandaan, wolvenveld, maar die link werd niet door iedereen gelegd. Op de expositie Middeleeuws Weleveld staan drie standen: de geestelijkheid, de adel en de werklieden. De vraag werd gesteld welke van die standen de belangrijkste is en waarom. Wat het juiste antwoord is mag u zelf bepalen…

Hongerklop en bijrijder op bagagedrager

Halverwege werd ons een pakje sap en een mandarijn aangeboden, waarmee de hongerklop werd voorkomen. De organisatie had overal aan gedacht. Na afloop werden de antwoorden op de vragen gegeven en het was opmerkelijk dat niemand van de deelnemers alle vragen goed beantwoord had, ondanks dat Google toch bij velen op de bagagedrager zat.

De mooie tocht was de moeite van het fietsen zeker waard. We treffen het toch maar met ons prachtige landschap. Na de fietstocht kon men, heerlijk buiten in het zonnetje, genieten van een goede lunch. Met dank aan alle organisatoren die deze tocht hebben uitgezet en voor het verzorgde geheel.

Het was een goed begin van een, naar we hopen, goed jaar dat voor ons ligt.