Bram Jaspers en Jan Braakman, orgel 4-handig, geven woensdag 10 augustus van 12.30 uur tot 13.00 uur een lunchconcert in de Oude Kerk. Dit concert wordt u aangeboden door de Protestantse gemeente Borne. De toegang is vrij. Er is een collecte bij de uitgang.

Programma

  1. J.S. Bach, Toccata en fuga in d, BWV 565
  1. W.A. Mozart, Andante met variaties, K.V. 501
  1. J.S. Bach, Sinfonia uit Cantate BWV 158 (arr. E. de Jong)
  1. W.A. Mozart, Adagio en Allegro in f, K.V. 594
  1. R. Jones (*1945), Festival March

1: Bram Jaspers

2, 3 en 4: Jan Braakman en Bram Jaspers, orgel 4-handig

5: Jan Braakman

Over het programma

‘In de hemel zingen de engelen Bach, maar in hun vrije tijd zingen ze Mozart’, zo luidt de uitdrukking. Het geeft mooi de tegenstelling tussen beide componisten weer. Bach componeerde in een complexe, geleerde stijl, terwijl Mozart schreef in een bevallig, galant idioom, overeenkomstig de smaak van de late 18e eeuw. De werkelijkheid ligt wat ingewikkelder, maar dat het in beide gevallen om hemelse muziek gaat, moge duidelijk zijn.

Mozart

Mozart hield zeer van het orgel. Dat hij nauwelijks voor orgel schreef, lag aan het feit dat het instrument in zijn tijd qua populariteit op zijn retour was. Wel schreef hij gelegenheidswerkjes voor een mechanische ‘Flötenuhr’, een klein draaiorgel/speelklok. Het adagio, allegro (en vervolgens weer adagio!), K.V. 594 (zie nr. 4) is er een voorbeeld van. Een meesterwerk van de eerste orde. Het Andante met variaties, K.V. 501 (nr. 2) schreef Mozart voor piano 4-handig, maar leent zich goed voor het orgel met zijn verschillende klankkleuren.

Bach

De Toccata en Fuga in d (Nr. 1) is wellicht het beroemdste werk van J.S. Bach (1685-1750). Hij componeerde het toen hij op het gymnasium in Lünenburg zat, slechts 17 of 18 jaar oud, en aan het begin stond van zijn carrière als orgelvirtuoos. De meeste van zijn (niet-koraalgebonden) grote orgelwerken zijn overigens ‘jeugdwerken’. Hij schreef ze ruim voor zijn 30e. Met de langzame Sinfonia (= instrumentale inleiding) uit cantate BWV 156 (nr. 3) weet Bach zoals wel vaker weer even de hemel aan te raken. In dit orgelarrangement van de befaamde Friese organistenbroers Eeuwe en Sybolt De Jong, doen wij slechts poging hiertoe.

Een luchtige uitsmijter

Het concert wordt afgerond met een Mars van Robert Jones (nr. 5), een luchtige uitsmijter, zoals alleen Engelsen ze kunnen componeren.

Over Jan Braakman en Bram Jaspers

Jan Braakman (1970) studeerde geschiedenis en orgel, met bijvak kerkmuziek. Hij is organist van de Oude Kerk in Borne en de hervormde kerk in Daarle. Bram Jaspers (1990) studeerde werktuigbouwkunde. Hij volgde diverse cursussen kerkmuziek. Hij studeert momenteel orgel bij de Zwolse organist Toon Hagen en volgt pianolessen bij Philene Coops. Hij is organist van de hervormde en gereformeerde kerk in Den Ham (ov.).