‘No planet B!’
Team Groen Geloven heeft met enkele gemeenteleden de Groene Kerkendag bezocht. De indrukken die ze opgedaan hebben bij de workshops “Woorden en beelden over zorg voor de schepping” en “Genieten van genoeg” zijn hier te lezen.
Op 12 oktober 2024 zijn wij met zes personen per trein naar Utrecht afgereisd naar de Groene Kerkendag. Het thema voor die dag was “Omdat de schepping roept om een kerk die zorg draagt”.
Er was allereerst een gezamenlijk programma en daarna kon er deelgenomen worden aan de workshops. Bij de opgave is gevraagd van tevoren een selectie uit de aangeboden workshops te maken. Dat waren de volgende:
- genieten van het genoeg;
- hoop in de crisis;
- klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend (vanuit de klimaatpsychologie);
- voedsel, landgebruik en rentmeesterschap;
- groen denken en doen: hoe breng ik mijn kerk in beweging;
- woorden en beelden over zorg voor de schepping;
- klimaatverandering in Bijbelse tijden en nu.
Hieronder korte impressies van 2 gevolgde workshops die indruk hebben gemaakt, door Johan Meijer en Huib de Wit.
Van de Groene Kerkendag blijft mij vooral bij de workshop “Woorden en beelden over zorg voor de schepping” van prof. Dr. David Onnekink, bijzonder hoogleraar op de Martine Vonk Leerstoel voor Christelijk Ecologisch Denken aan de Theologische Universiteit Utrecht. Het doel van de leerstoel is de bestudering, ontwikkeling en stimulering van christelijk ecologisch denken.
Onnekink neemt de deelnemers aan de workshop mee in een fris, maar confronterend verhaal, dat heel duidelijk maakt dat wij mensen zeer beïnvloed worden door beelden en opvattingen, vooral als invloedrijke leiders die verkondigen. Er zijn stromingen, ook binnen het Christendom die ontkennen dat er een klimaatcrisis is. Die stromingen hebben heel veel aanhangers. Nou kun je zeggen: wij weten gelukkig wel beter, maar niemand van ons ontkomt er aan om onder invloed te staan van opinies, meningen en stromingen.
Sommige beelden en beeldmerken werken sterk. Zoals bijvoorbeeld “There’s no planet B”. Zelf zag ik vorig jaar in Dresden op de uit het puin herrezen Frauenkirche een ijzersterke slogan: “Wir können alles wiederaufbauen auβer das Klima”. De zorg om de schepping in een treffend beeld gevat en vanaf het moment dat ik deze slogan zag, heeft die me niet losgelaten. Misschien vooral omdat die zo prominent aan een kerk hangt en deze kerk daarmee een duidelijke gedurfde en profetische boodschap laat zien en horen. Dat is dan nét een stapje verder dan alleen een schildje met daarop “Wij zijn een groene kerk”.
De eerste workshop “Genieten van genoeg” is gegaan over tevreden zijn met datgene wat je hebt en geniet van datgene wat je omringt. Kernbegrippen zijn dankbaarheid, soberheid, tevredenheid en rust.
Verder wordt door de inleiders een handreiking gedaan voor het maken van een start om ons gedrag te vergroenen. En daarbij vanuit de mystiek te komen tot een plan van aanpak.
Eerst is er een pioniersfase, die in de volgende stappen is opgesplitst t.w.:
- Begin klein en zo concreet mogelijk;
- Haak aan bij wat er al gebeurt;
- Stap voor stap, maar houd de vaart erin.
Het valt daarbij wel op dat in het lange en korte verleden al nagedacht is over de “geneugten” des levens.
Team Groen Geloven