Wat is pastorale hulp?
Pastorale hulp is eigenlijk de zorg voor uw geest, zielzorg. Die zorg krijgt u in de vorm van een of meer gesprekken met iemand van de kerk, in ons geval iemand van de Protestantse Gemeente Borne.
Wanneer vraagt u om pastorale hulp?
Eigenlijk is er altijd een aanleiding als reden om pastorale hulp in te schakelen. Vaak zijn dat belangrijk levensgebeurtenissen. Zoals rouw, trouw, geboorte, ziekte, ziekenhuisopnames. Of u hebt een trouwjubileum en kijkt terug op uw leven. Of u komt op een kruispunt, voor belangrijke keuzes. Dat soort situaties.
Hoe werkt dat, pastorale hulp?
Bij pastorale hulp draait het er onder meer om dat u uw verhaal deelt, in een veilige omgeving. Letterlijk en figuurlijk, want we hebben ambtsgeheim. Wij luisteren daarbij, zonder oplossing te geven. Al pratend helpen we u weer op weg, op uw levensweg. Bijvoorbeeld door antwoord te helpen vinden op de zin van úw bestaan; het doel van uw leven.
Zingeving en geloof horen dus bij pastorale hulp. Toch hoeft pastorale hulp niet zwaar te zijn; het kan ook terugkijken zijn op uw leven.
Hoe lang duurt pastorale hulp?
Misschien hebt u gewoon een keer behoefte aan een gesprek. Dat kan al genoeg zijn om weer verder te gaan op uw levensweg. Of misschien hebt u meer gesprekken nodig. Een paar keer, een jaar – het maakt niet uit, we helpen zolang dat nodig is.
Voor wie is er pastorale hulp?
Pastorale hulp is er voor iedereen. Jong en oud, kerklid en niet-gelovige, Bornenaar of inwoner in een andere stad of ander dorp.
Wie geeft pastorale hulp?
Meestal geven de dominees van de Protestantse Gemeente Borne pastorale hulp. Bij drukte helpen pastorale ouderlingen of pastorale medewerkers eventueel. Speciaal voor kinderen en jongeren hebben we ook iemand die hierbij helpt vanuit Team Jeugd, Jorien Beunk. Of bel met Team Jeugd; ga voor het telefoonnummer naar de contactpagina. Ga hier naar uitleg over pastorale hulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Waar vindt die pastorale hulp plaats?
De gesprekken houden we het liefst persoonlijk met u. Naar keus bij u thuis, bij ons in de domineeswoning, in de natuur of ergens anders.
Voorbeelden van pastorale hulp
- Ernstige zieke baby in het ziekenhuis; wij komen langs en praten met de ouders over het leven. Als aandenken krijgt de baby een hartendeken; het kind weet hierdoor ook later dat dit pastorale gesprek er was en dat God en wij om hem geven.
- Patiënt in coma: wij komen langs. Als de patiënt later hoort dat er iemand namens de kerk kwam, heeft dat voor veel mensen grote waarde.
- Huwelijksjubileum: we kijken met het bruidspaar terug op hoe het gegaan is, op tijden van pijn en blijdschap.
Verschil pastorale en psychologische hulp
Pastorale hulp lijkt een beetje op psychologische hulp, maar gaat meer over bezinning en levensvragen. Het grootste onderscheid met psychologische hulp? De combinatie van de dominee (of pastorale ouderling/medewerker) als vertegenwoordiger van God én als mens met zijn eigen ervaringen. We begrijpen u hierdoor als mens (delen onze ervaring eventueel ook met u, iets wat bij psychologische hulp juist niet hoort). En we staan vanuit ons werk voor u in verbinding met God.
Wat kost pastorale hulp?
Psychologische hulp wordt betaald door de zorgverzekering of moet u zelf betalen; pastorale hulp is gewoon gratis. Altijd.
Herkenning en ervaring helpen
Hierboven vertelden we al over de eigen ‘levensbagage’ van de dominees en de andere mensen die pastorale hulp geven. Hieronder ziet u een paar voorbeelden van de levenservaringen per dominee.
Ervaringen van dominee
Johan Meijer
- agrarische achtergrond
- met ziekte te maken in omgeving
- geaardheid
- scheiding
- dementerende moeder in zorgcentrum
- verlies/rouw
Ontdek meer over dominee Johan Meijer.
Hoe vraagt u om pastorale hulp?
Pastorale hulp hoeft u niet officieel aan te vragen. Heeft uw wijk of woongebouw een eigen pastorale medewerker die u kent? Dan mag u deze persoon doorgeven dat u pastorale hulp wilt. Kent u uw pastorale medewerker niet? Of wilt u rechtstreeks contact met een dominee? Bel, mail of stuur dan een brief naar de dominee van uw keus. Vind hier contactgegevens per dominee.
Als iemand anders pastorale hulp nodig heeft
- Is er een kindje geboren?
- Ligt er iemand in het ziekenhuis?
- Komt iemand in de laatste levensfase?
- Vermoedt u dat iemand misschien pastorale hulp of gebed kan gebruiken?
Geef het ons door Wij nemen dan contact op. De ervaring leert dat de mensen heel blij zijn als dat gebeurt. Iemand in de laatste levensfase komen wij bijvoorbeeld zegenen. En voor wie behoefte heeft aan gebed, bidden we. In huis. In de kerk. Of in stilte.
Afspraak maken?
Ga hier naar de gegevens van de pastorale medewerker voor uw wijk of woongebouw. Of neem rechtstreeks contact op met de dominee.