Groot restauratieplan voor preekstoel, muren en schilderingen

Help, de preekstoel breekt af..

Najaar 2019 kregen de prachtige schilderingen op de plafonds en muren van de Oude Kerk deels al een enorme restauratiebeurt. Hard nodig, want ze verbleekten. Ook werden de scheuren in hun muren groter. Toen bleek vervolgen dat zelfs de preekstoel langzaam van de muur afbreekt. Dat pakken we de komende tijd aan!

RTV Oost besteedde er al aandacht aan. Bekijk de uitzending aan de linkerkant (klik op het filmpje).

2020: fundatie tussen triomfbogen en preekstoel

Vanaf 13 januari komen er palen in de grond tot een diepte van 3 meter. Waar? Onder de triomfbogen en de preekstoel, vooraan in de kerk. Op de genoemde diepte zit de eerste laag zand met daaronder leempakketten. We laten de palen boren tot hier, omdat de kerk zelf ook op deze leemlaag is gefundeerd. Hiermee rekenen we erop dat de kerk bij eventuele problemen in zijn geheel tegelijk zakt. Tot nu toe zakte de preekstoel namelijk sneller, door het ontbreken van zo’n fundering.

Zouden we dieper boren, tot 14 meter, waar de definitieve vaste grond ónder de leempakketten zit? Dan zou het deel van de kerk met de preekstoel veel stijver staan dan de rest van de kerk. En dat gaat zeker tot problemen leiden in de toekomst.

2020: schilderingen

De muurschilderingen in het grote deel van de kerk, het schip, zijn grotendeels gereinigd. Als de fundatie klaar is, start de restauratie van deze muurschilderingen. Voor die tijd gaan vrijwilligers eerst de gewelven nog reinigen. In die periode repareren we ook een grote scheur achter de preekstoel.

Kerk tijdelijk dicht

Tijdens de restauratie is de kerk niet open. Op 29 maart 2020 hopen we er weer te kunnen kerken. Tot die tijd houden we onze vieringen in het Kulturhus in Borne.

Wat is er al gedaan?

Van eind augustus tot december 2019 liep een groot restauratieproject voor conservering van de op kalk geschilderde secco’s of fresco’s. Zo worden de muurschilderingen namelijk ook genoemd. Restauratoren knapten de muren in het voorste deel van de kerk, het koor, helemaal op. De rest van de kerk, het zogeheten schip, gebeurt voorjaar 2020.

Doneer voor cultureel erfgoed

Voor de restauratie van de preekstoel is nog wel veel geld nodig. Vindt u het belangrijk dat dit cultureel erfgoed bewaard  blijft? Voor de toekomst én om de geschiedenis te blijven koesteren? Draag dan bij met uw gift. Betaal met de knop hieronder via iDeal. Of stort uw gift voor de Protestantse Gemeente Borne op het rekeningnummer van het restauratiefonds: NL36RABO 0373742444. Onder vermelding van ‘restauratie muurschilderingen’.

Ja, ik wil bijdragen

U kunt méér doen

Roep uw vrienden en bekenden (ook in buitenland!) op om te doneren                                     Deel uw ervaringen, de boeiende artikelen en zelfs het filmpje hiernaast over hoe we             konden helpen de muren schoon te maken via social media

Publiciteit

De Oude Kerk is een gezichtsbepaler voor (Oud) Borne. Daarom betrekken we heel Borne bij de restauratie. Vandaar dat weekblad de Week van Borne aanbood om hier bijna het hele jaar elke twee weken aandacht aan te besteden.

Ga naar de boeiende verhalen over onder meer de scheuren en diefstal van de Oude Kerk.

Projectplan

De restauratie is een groot project voor de Protestantse Gemeente Borne. Zeker omdat de kerk een monument is. Daarom gaat er een grondig plan achter schuil. Weten wat er precies nodig is? Hoe ’t in zijn werk gaat? En wat het kost? Bekijk hier het projectplan.

Wie helpen mee aan project en geldinzameling?

 • Gerie van der Endt (projectleider)
 • Marijke Hesselink (secretaresse)
 • Albert Zandvoort (St. Vrienden Oude Kerk)
 • Willem-Jan Scheper (kerkrentmeester)
 • Ellen Klasens
 • Pauline Sonneveld
 • Ellie Verschoor
 • Anita Meijer

Wie helpen mee met publiciteit?

 • Stevine Groenen
 • Dick Buist (fotografie)
 • Hans Ramerman
 • Loes Grooters (coördinatie)

Meer weten?

Mail secretaresse Marijke Hesselink en projectleider Gerie van der Endt via restauratie@pgborne.nl.