Coronaproof kerststerrentocht door centrum Borne

Sinds 20 december hangen er in het centrum van Borne kunststof kerststerren voor een sterrentocht. Met op elke ster een QR-code die leidt naar een stukje van het verhaal van Kerstmis. Voor iedereen in Borne is deze sterrentocht nu live te lopen.

Wat, wanneer & waar

  • Wat: Sterrentocht, kerstverhaal in 15 kleine delen, al wandelend te volgen
  • Wanneer: 21 december 2020 tot 5 januari 2021
  • Waar: centrum Borne, start Dorsetplein, lantaarnpaal bij de grote boom

15 sterren in centrum Borne

Hoe het werkt? Simpel. Op elke ster zit een QR-code. Door deze te scannen met je telefoon ontdek je een stukje van het verhaal. Start bij ster 1, aan het Dorsetplein, op de lantaarnpaal bij de grote boom. Volg daarna de andere sterren op de lantaarnpalen, verspreid over het centrum. De hele route duurt ongeveer 3 kwartier en is voor iedereen op elk moment te volgen.

Ster gemist? Of op de bank het verhaal volgen?

Als u niet kunt of wilt lopen, vindt u het verhaal via de sterren ook op deze website. Ga hiervoor naar de pagina met de sterren.

Sterren vertellen verhaal

“Een paar jaar terug hingen er jassen in Borne. Dat vond ik zo mysterieus”, zegt initiatiefneemster Gretha Sierink. Het inspireerde haar. “Normaal zitten de kerken vol in deze tijd. Door corona kunnen mensen deze kerst niet naar de kerk. Dat vonden we met Team Jeugd van de Protestantse Gemeente Borne zó jammer. Kerst verbindt en dat hebben we juist nu hard nodig. Daarom hangen we nu gele sterren op voor een sterrentocht, een wandeling door Borne. De sterren vertellen samen het verhaal van Kerstmis.”

Vervolg reuzester in de kerk

“Twee jaar geleden maakte Reinald Haverdings met een aantal jongeren uit onze gemeente al een enorme ster van zes meter. Die prijkte toen boven het altaar in de Oude Kerk. Dit idee is hier een vervolg op”, stelt Gretha. Reinald en een groep jongeren stonden al klaar omv dit jaar – via een coronaveilige drive trough – allemaal een ster te maken en te versieren. Dat deel ging door de nieuwe maatregelen niet door, maar Gretha en Reinald treurden niet en maken de sterren nu zelf.

Betekenis van een ster

Een ster kan symbool staan voor verschillende zaken, welke dat zijn hangt af van de cultuur en de tijd in de geschiedenis. In het algemeen staat een ster voor goddelijke aanwezigheid, eeuwigheid en licht in de duisternis. Met dat laatste is het ook een teken van hoop.

Kerstverhaal voor jong en oud te volgen

Gretha kijkt nu al trots naar het project. “Zo mooi om te ervaren hoe jongeren en werkgroepen samenwerken binnen onze gemeente. Hierdoor kan iedereen, jong en oud, het kerstverhaal via de sterrenroute tóch meemaken. Veilig buiten. Volg de route alleen, samen of als gezin. Houd je daarbij natuurlijk wel aan de coronaregels”, roept ze op. “Als het druk is, ga naar huis en kom op een rustig moment terug.” Dat kan nog tot 5 januari, dus tijd is er genoeg.

Meer weten?

Mail naar teamjeugd@pgborne.nl.