Historisch orgel en kistorgel Oude Kerk

Aan de Oude Kerkstraat 2 in Borne klinkt elke zondag een orgel. Soms klinken er zelfs twee verschillende orgels op een dag in deze Oude Kerk. Ontdek de historie van deze twee orgels hieronder.

Verderop hoort en ziet u zelfs een video van het historische orgel!

Rol van muziek en orgels

Muziek neemt tijdens de zondagse vieringen een belangrijke plaats in. Niet alleen kent Borne een rijke koortraditie, ook werken er regelmatig instrumentalisten mee aan de zondagse eredienst en de vespers, avondvieringen die maandelijks op het koor van de Oude Kerk worden gehouden. Voor de muzikale ondersteuning beschikt de Protestantse Gemeente Borne over een kistorgel, een piano en een (deels) historisch Holtgräve-orgel.

’n Nieuw geluid

In 2016 werd het Holtgräve orgel in groot onderhoud genomen. Orgelmaker Reil verlaagde de winddruk en herintoneerde het pijpwerk. Het resultaat is verrassend en is weer te horen vanaf de ingebruikname op 16 december 2016 (zie het fotoalbum van de ingebruikname).

Ontdek meer over de grondige renovatie. Of lees hier waarom organist Jan Braakman nu anders de trap naar het orgel opgaat.

Zo klinkt het orgel

Bekijk en beluister hier hoe het orgel nu klinkt.

Historie van het Holtgräve-orgel

Het orgel van de Oude Kerk van Borne is oorspronkelijk in 1841 gebouwd door J.H. Holtgräve, orgelmaker te Deventer. In de 175 jaar die daarop volgde is veel van het oorspronkelijke orgel verloren gegaan. Een groot deel van de frontpijpen (prestant 8), de octaaf 4 en de Quint zijn behouden gebleven. Ook de orgelkas is nog origineel.

Renovaties aan het orgel

In 1983 plaatste orgelmaker Slooff een nieuw tweeklaviers orgel op een galerij. H. Lucas en L. van de Stelt maakten in dat jaar de versieringen op de orgelkas. Tijdens het groot onderhoud, eind 2016,  herintoneerde orgelbouwer Reil het orgel. De stemmen van het onderpositief en het pedaal kregen een nieuwe blaasbalg. De pijpen van Holtgräve werden op hun oorspronkelijke plaats gezet. De winddruk is verlaagd. Daarmee is de 19e eeuws klank deels herwonnen.

Het orgel wordt hoofdzakelijk gebruikt bij kerkdiensten/vieringen en incidenteel bij concerten.

Dispositie van het orgel

* = grotendeels (samengesteld uit) pijpwerk van Holtgräve, 1841

Beluister & bekijk orgelvideo

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8 *
Roerfluit 8
Octaaf 4 *
Fluit 4
Openquint 3 *
Octaaf 2
Mixtuur III-IV
Trompet 8
Onderpositief C-f3
Holpijp 8
Quintadeen 8
Roerfluit 4
Nasard  3
Woudfluit 2
Terts 1 3/5  – vanaf g
Pedaal C-d1
Subbas 16
Octaaf 8

Toonhoogte a¹=441 hz bij 18° Celcius

Werktuiglijke registers

  • Koppeling Hw – OP
  • Koppeling Ped – Hw / Ped – OP
  • Tremulant OP
  • Calcant (=motorschakelaar)

Het Kistorgel

kistorgel_oude-kerk4 Het kistorgel van de Oude Kerk is in 2012 aangekocht. Het is gemaakt door de firma Klop uit Garderen. De kistorgels van Henk Klop staan wereldwijd bekend om hun gebruiksgemak, technische betrouwbaarheid en draagkracht.  In de kleine, sfeervolle ruimte van de Oude Kerk komt het orgel goed tot zijn recht. Het orgel is bijzonder geschikt om koren en instrumentalisten te begeleiden. Het instrument is gemakkelijk te verplaatsen. Ook kent het een transpositieklavier waarmee je een  muziekstuk een halve toon hoger of lager kan laten klinken. Dispositie: Holpijp 8 Roerfluit 4 octaaf 2 Transpositie a 415/440/466

Vragen over de orgels en organisten?

Lees meer over de organisten binnen de Protestantse Gemeente Borne. Of stel uw orgelvraag aan organist Jan Braakman. Mail (voorkeur) of bel hem via: janbraakmanorganist@gmail.com of (0546) 566 851.

Bekijk & beluister kistorgel