Video’s Oude Kerk vanuit de lucht

Nieuwe technieken maken nieuwe beelden mogelijk. Dat geldt ook voor de Oude Kerk in Borne. Dankzij een drone krijgt u de kans prachtige beelden vanuit de lucht te zien, van zowel binnen als buiten de kerk. Het resultaat? De Oude Kerk zoals u die nog nooit zag. Ga meteen naar de buitenvideo, bekijk meteen de binnenvideo of lees hieronder eerst over de ‘making of’.

Mét zon, zónder mensen & wind

Maker Herbert Gazenbeek vertelt dat het maken van de droneopnames niet zo eenvoudig was. Zonnig weer, geen wind, niet te veel mensen op straat en de juiste apparatuur. Dat zijn de ideale voorwaarden. Toen die er waren, zorgde dronepiloot Jurjen voor uitstekende beelden, puike apparatuur en soepele vliegbewegingen.

Opbouw & keuzes buitenvideo

Toen de ruwe beelden er lagen, stabiliseerde Herbert ze. Lange tijd liet hij vervolgen alle ideeën rijpen en uiteindelijk ontstond gaandeweg een soort structuur voor de montage. Herbert werkte met 3 vluchtfragmenten. Logisch, beschrijft hij. “Het getal 3 is belangrijk in het christelijk geloof. Denk aan de drie-eenheid Vader, Zoon en Heilige Geest. Of aan geloof, hoop en liefde. Een ander element wat betreft lijnenspel dat u ziet, is het figuur dat ontstaat bij een einde van fragment 1 en de overgang naar fragment 2: een v-figuur, Victorie!

Muziek buitenvideo

De muziekkeuze was een zoektocht. Het nummer moest wat betreft tempo passen bij het vliegtempo van de drone. Ook moest het lang genoeg zijn om een complete video wat betreft dynamiek en balans tot eindresultaat te brengen. Herbert koos daarom voor het stuk Himalaya van de Volendamse broers Thomas en Cees Tol. “Dit stuk past in mijn optiek perfect bij de dronebeelden. De titel Himalaya zegt al bijzonder veel: de hoogste berg ter wereld, bijna niet te bedwingen. Geloof: het hoogste goed en soms ook moeilijk te bedwingen en doorgronden.” Film bekijken? Klik bovenaan de pagina op de film of klik op de link naar de film.

Bekijk hieronder de buitenvideo

Bekijk hieronder de binnenvideo

Binnenin: rakelings langs het orgel

Ook bij de binnenkant van de Oude Kerk was het de vakkundige piloot/technicus Jurjen die de drone liet opstijgen en landen. Voorzien van een machtige 4K camera vloog  de drone door deze voor velen bijzondere kerk. Op slechts centimeters afstand scheerde hij langs het orgel! Net als bij de buitenvideo volgde daarna het stabiliseren van de beelden om de verticale lijnen van het gebouw en interieur ook echt verticaal in beeld te laten zien. Verder zocht maker Herbert naar thema’s en symbolen, als rode draad in de video. Wat hem opviel? De ingang en uitgang, de preekstoel, het orgel, de muurschilderingen (vóór de restauratie in 2019/2020) en het nagedachteniskunstwerk.

Muziek binnenvideo

Voor de muziek van de binnenvideo zocht Herbert opnieuw in het bijzondere muziekarchief van de Volendamse broers Thomas en Cees Tol. Zijn keus viel op de song Fleurs Déco: een aangenaam muziekstuk dat begint met pianomuziek. “Piano, die hoort gewoon bij de Oude Kerk in mijn optiek. Later komt er nog een akoestische gitaar bij. Deze is goed te horen als je een koptelefoon opzet in je rechter oor.” Het resultaat is wat betreft maker Herbert: “Beeld en muziek, een dans op zich!”

Bekijk ook de binnenkant van de toren (gidsen)

Historie: video Nieuwe Kerk