Selecteer een pagina

Spaardoel kindernevendienst

meisje-knd

De kinderen van de kindernevendienst van de Protestantse Gemeente Borne ondersteunen een meisje  met de mooie naam Pemphero Chisomo. Doel? Zodat zij in 2017 naar school kan gaan. Pemphero Chisomo komt uit het Zuid- Oosten van Afrika, uit het land Malawi, één van de armste landen van Afrika.

Zomba

In het zuiden van Malawi vind je de plaats Zomba, aan de voet van het prachtig Zomba-plateau. Vanuit Zomba rij je een klein uurtje en je komt bij de plek die genoemd wordt: Mawa Otisamala. Hier leeft de bevolking zonder stromend water en zonder stroom. De leefomstandigheden zijn erg primitief. Maar de mensen, zo arm als ze zijn, leven daar  gelukkig met elkaar. Ze leven en eten van de opbrengst van hun grote groentetuin. Veel mensen hebben daardoor erg weinig inkomsten.

Onderwijs

Gelukkig heeft de overheid een lagere school gebouwd voor de kinderen vanaf 6 jaar. Dit onderwijs is dan wel gratis, maar voldoende leermiddelen worden door de overheid niet verstrekt. Ouders moeten zelf voor een schrift en potlood zorgen. Zo gaan veel kinderen naar school zonder schrift en potlood. Is je basisschoolperiode voorbij dan ga je naar de middelbare school. Dit onderwijs is niet meer gratis. Door middel van je eindscore aan het einde van de basisschool wordt bepaald welk onderwijs je moet gaan volgen, mits de ouders zelf het schoolgeld gaan betalen.  (Het schoolgeld bedraagt tussen de €25 en €150 per jaar). Geen schoolgeld betalen betekent dat je niet naar school kunt gaan. Je blijft dan thuis. En dan te bedenken dat op Mawa veel kinderen wees of half wees zijn. De ziekte aids heeft ook daar al zoveel slachtoffers gemaakt.

Wij hopen dat zij in ieder geval één jaar naar school kan gaan met de schoolmaterialen die ze nodig heeft.  Spaart u met ons mee?